Manisa’nın coğrafi işaret tescilli lezzeti taban simiti, ramazan ayında sahur sofralarının olmazsa olmazı.
Manisa’daki fırınlarda aynı standartlarda 100 sene önceki yöntemin kullanıldığı yöresel lezzetin yapımına iftardan sonra başlanıyor ve sahur vaktine kadar devam ediyor. Susatmıyor tok tutuyor nohut mayasından yapılan taban simidi, doğal oluşundan dolayı Manisa’da sıkça tercih ediliyor. Önceki yıllarda çocuk ve gençlerin, sahur vaktine doğru sokak sokak gezerek sattığı taban simiti, bu yıl koronavirüs nedeniyle yalnızca fırınlardan satın alınabiliyor. İçinde tuz ve şeker bulunmayan, susatmayan özelliğe sahip 45 gram ağırlığındaki taban simidi 2 liradan satılıyor.
Taban simitine coğrafi işaret alan Manisa Simit Dünyası İşletme sahibi Ruşan Gültekin; “Bugün yine başladık Ramazanda taban simitimizi çıkarmaya, geceleri bu geleneğimiz devam etmekte. Manisa’da tüm fırınlarda ramazanda hep gece gelenektir bu simit yenir. Sabahları da yenir, Ramazanda daha çok tüketilmesini nedeni tok tutması ve susatmaması.
Nohut Mayasından Yapılıyor.
Peki neden bu böyle, nohut mayasından yapıldığı için Manisa Celal Bayar Üniversitesinde biz 2010 yılında başlayıp 2018’inde tescil sürecine kadar gece vakitlerine kadar taban simitini üretecek bu nohut mayasını geliştirdik ve eski usulle devam ediyoruz yapmaya ve tüm fırınlarda çıkıyor. O yüzden de susatmadığı için Ramazanda daha çok tüketimi söz konusu. Her sene olduğu gibi daha önce ki senelerde de susatmıyor ve tok tuttuğu için talepler çok oluyor.
Bu pandemi döneminde bile insanlar evinden çıkıp gelip alıyorlar tüm fırınlardan. Biz paket servisi yapmıyoruz ama paket olarak veren işyerleri var. Yakın olan yerlerden insanlar gelip alışverişini vatandaşlar gelip yapıyorlar. Çünkü taban simiti özellikle Manisa’da bir gelenektir. Taban simitsiz sahur yapılmaz, insanlarda bu geleneği devam ettiriyorlar hala” diye konuştu.
Taban simiti diğer ürünlerden ayırt edici özelliği aynı zamanda coğrafi işaretin alınmasını sağlayan Manisa kır nohudu olduğunu kaydeden Gültekin, “Coğrafi işaret özelliği şu zaten bir ürünü diğer ürünlerden ayırt eden özelliklerini olması. Manisa merkezde yetişen sıcakta yetişen kır nohudu ve doğal gerçek nohut mayasından yapılması. Biz bu doğalı koruyup eski bundan 100 sene öncesi nasıl yapılmışsa aynı kaliteyi koruyup standarda bağlanıp tüm Manisa fırınlarında nohut mayası olmayan taban simiti olmuyor zaten. O standardı 2018 yılında biz Celal Bayar üniversitesinde tamamladık.
2018 in son aylarında da Manisa’ya coğrafi işaretini kazandırmış olduk. Şu anda Manisa’ya tescilli simiti Taban Simiti. Nohut mayasından olması sadece içinde un, su ve nohut mayası var. Bu özelliği ile de doğal gerçek bir simit ortaya çıkıyor ve Manisa’da bundan vazgeçmiyor” dedi.
Manisa’nın tescilli ürünü taban simiti Sahurların vazgeçilmezi oluyor. Taban simitinin kendisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden vatandaşlardan Sözer Vurgun; “Taban simiti Manisa için kültürel bir gelenek. Nesilden nesile aktarılması gerekiyor. Neden derseniz bizim çocukluğumuz da ki en güzel anılardan biri büyüklerimiz bize her bayram taban simidi yapardı. Çocuğuma da bu kültürü aktarmaya çalışıyorum. Manisa UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirasında mesir macunuyla yer alıyorsa aynı şekilde taban simidi de aldığı coğrafi işaretle Manisa’yı ülkemizde ve dünyada sembolize eden bir besindir” diye söyledi.
Babası sayesinde taban simitinin tadına bakma fırsatı bulunan Taha Arben Vurgun, “Bir zamanlar babamın anneannesi babama bu taban simidinden yaparmış. Babam da bu simidi her ramazan beklermiş, babam bana hep bunu anlatırdı ancak şimdi gerçekten bunu yiyebiliyorum hatta bunun arasına helva koyup yemişliğimde vardır. Gerçekten çok doyurucu ve lezzetli Türkiye’de bunu en iyi yapan yer burası çünkü buranın coğrafi işareti var” dedi.
Yorum Yazın