Sofralık çekirdeksiz üzüm ve toplam üzüm üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Manisa’da yaş üzüm hasadı devam ediyor.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde kadınlar, yetiştirilen üzümlerin hasadını gerçekleştiriyor. Erkenci çeşit üzüm olan Spil Karası, Trakya İlkeren’in ardından Cardinal ve Superior Seedless üzüm çeşitlerinde de hasat sürüyor. İhracatın başlamasıyla 15 Temmuz’da hasadına, 16 Temmuz’da ihracatına yer verilen ve Superior Seedless üzüm çeşidi yurt dışına gönderiliyor. Bugünlerde de Sultani çekirdeksiz üzümü hasadı başlayacak. Sofralık yaş üzümler Rusya’ya ve bağlı ülkelere ihracat gerçekleştiriliyor. 2020 yılında sofralık üzümde ihracat miktarı 150 bin ton olup 110 milyon dolar gelir elde edildi. Ağustos ayının 20’sinden itibaren kuru üzüm hasadı başlayacak. Kuru üzümde yıllık 500 milyon dolarlık bir gelir söz konusu.
Manisa Bağcılık Araştırması Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selçuk Karabat, “Bayramdan önce erkenci üzümlerden Spil Karası, Trakya İlkeren çeşitlerimiz hasat edilmeye başlandı. daha sonra kademeli olarak hem erkenci hem ortanca üzüm çeşitleri hasadı başladı. 15 Temmuz’dan itibaren Superior Seedless üzüm çeşidinin hem hasadına hem ihracatına karar verildi. Bunların da hasadı başladı. Bugünlerde de orta erkence üzüm çeşitleri hasat edilmeye başlandı. Cardinal gibi Trakya İlkeren, Spil Karası ve akabinde diğer üzüm çeşitlerimiz yavaş yavaş piyasaya girmeye başlayacak” diye belirtti.
Erken dönemdeki fiyatların üreticileri heyecanlandırdığını ifade eden Karabat, “Üreticilerimizin yaş üzümleri kalitesine göre 6-7-8 liradan hasat ettiğini öğreniyoruz. Bu arada da iklim ve kötü koşullar da bizi bir yandan etkiliyor. Sarıgöl’de dolu zararı oldu. Dolunun bölgede ne kadar zarara yol açtığıyla ilgili elimizde net bilgi yok. bazı üreticilerimizi bundan ciddi anlamda etkilendiler. Zarar gören üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.
Yaş üzümün en çok Rusya’ya gönderildiğini açıklayan Karabat, “Yaş üzümü biz genellikle Rusya’ya gönderiyoruz. Rusya’ya bağlı ülkelerin yanı sıra, Ukrayna’ya gidiyor. İleriki zamanlarda Avrupa ülkelerine Almanya, Hollanda’ya ihracatımız oluyor. Kuru üzümde rekolte çalışmalarımız devam ediyor. Kalite ile ilgili ciddi sorunların olmadığını düşünüyoruz ama verimle ilgili önümüzdeki günlerde rekolte çalışmalarında belirlenecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ağustos’un 20’sinden itibaren kuru üzüm hasadı başlar. Kuruma sezonu Eylül ayının sonu kadar devam eder. Bütün üreticilerimize iyi bir sezon diliyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazın