© MANiSA TV 2020

Sultani Çekirdeksiz Üzüm İhracatı Başladı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve beraberindekiler Alaşehir'de üzüm bağlarını, ihracat için işlenen üzüm tesislerini gezdi.

Gündemi değerlendiren Başkan Hayrettin Uçak' a ekibi, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yönetim kurulu üyesi Remzi Oruç, Ege İhracatçı Birlikleri Basın Müşaviri Murat Demircan, Ege İhracatçı Birlikleri Uzman Yardımcısı Elif Aydemir, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Yunusemre ilçe tarım ve orman Müdürü Bülent Güleç, Alaşehir ilçe tarım ve orman Müdürü Musa Akkaynak ve Personelleri eşlik etti.

Sultani çekirdeksiz üzümünde Türkiye'nin başkenti olan Manisa'da ihracat için 05 Ağustos 2021'de kesimi başlanılarak 06 Ağustos tarihi ile sevkiyatlar Alaşehir ilçesi Gümrüğünden mühürlenerek gönderimine başlanıldı. 

Kaliteli Ürünler.
Alaşehir'de incelemelerde bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak '' İhracatçılar olarak en çok  kalite ve ilaç kalıntısı konusunu önemsediklerini, üreticilerimizde artık bu konuda daha hassas olarak davrandıklarını daha kaliteli ürünler yetiştirmeye çalışıyorlar''. İhracat rakamlarından bahseden Başkan Uçak ''Geçen yıl 213 bin ton olarak yapılan ihracatla birlikte, döviz olarak 158 milyon dolarlık ihracat oluştu. Üzümlerimiz güzel kaliteli Dünya'da eşi benzeri yok.

Aroması tadı ile tam talep ediliyor. Başta Rusya, Ukrayna ve Almanya olmak üzere 06 Ağustos tarihinde sevkiyatlarımız başladı. 2021 yılı için 200 milyon dolarlık hedef koyduklarını bunu da tutturmaya çalışacaklarını'' belirtti. Başkan Uçak üreticiden işçisinden, pazarlamacısından, ihracatçısına kadar olan emeği geçen herkese Teşekkür etti.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, ''Bölgemiz 833 bin dekara sahip bağlardan oluşmaktadır. Çekirdeksiz sultani üzümün başkentiyiz. Türkiye Kuru üzüm ihracatın % 90'ını yetiştiriyoruz. Sofralık olarak % 59 karşılıyoruz. Geçen yıl 354 bin ton çekirdeksiz sofralık üzüm üretimi gerçekleşti. Yaş üzüm üretim yetiştiriciliğinde çiftçilerimizin ve ihracatçılarımız emeği çok var. Kesiminden sevkiyatına kadar hızlı hareket edilmesi gereken bir üründür. Ekiplerimiz ihracatın en hızlı şekilde olması için 7/24 zaman göstermeksizin çalışıyor, Ülkemize hızlı biçimde döviz girdisi sağlıyorlar.
Rekolte Çalışmaları.
Bakanlığımız denetiminde rekolte çalışmaları  2017 beri yürütülmektedir. Bu sene bölgemizde bu rekolte çalışmaları için 90 kişilik bir ekiple yürütüldü. Ekipte; Ziraat odaları, Ticaret borsaları, Tariş, Tarım kredi kooperatifleri, ihracatçı birlikleri temsilcileri yer aldı. Üzümlerimiz çok kaliteli'' dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yönetim kurulu üyesi Remzi Oruç, ''6 Ağustos ile başlayan ihracatımızı başta Rusya, Almanya, Ukrayna ülkelerine gönderiyoruz. Üzümleri bağdan kesilerek direk yıkanma olmadan işleme alınıyor.

Üretici 3 çocuk Annesi olan Zekiye Akman ; ''Üzümleri güzel yetiştirdik. Kaliteli ve güzel olduğu zaman sofralık yaş olarak değerlendiriyoruz. Şirketlere rahat satabiliyoruz. Güzel olmayan üzümlerimizi de sergiye kurutmalık olarak değerlendiriyoruz. Masraflarımız ağır ilaçlar pahalı fiyatlar biraz daha yüksek olsa iyi olurdu. Bu sene 4 liradan verdik''  diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER