© MANiSA TV 2020

Manisa’da Son Zamanlarda Mimari Projeler Azaldı

Manisa Mimarlar Odası Başkanı Yasemin Gümüş, Pandemi'nin etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Manisa Mimarlar Odası Başkanı Yasemin Gümüş, açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda mimari projelerin azaldığını söyledi, Manisa merkez ilçeler için değil bütün ilçeler için bütünsel bir imar çalışmasının yapılması gerektiğini vurguladı. Manisa genelinde 450 civarında aktif mimarın bulunduğunu açıkladı.

Gümüş, “Yaşam şeklimizi mimari projede, kentsel projelerde yeni bir şeyler yapmamızı öğretti pandemi. Aylarca evinden çıkmayan insanlar kutu kutu evlerde ne kadar yeşile ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Bahçeli sevi olanlar biraz rahat atlattı. Özellikle 60-65 yaş üstü aylarca evden çıkmadı. Belki de balkonsuz pencereden kafasını çıkararak nefes aldığı bir ortam. Bu yerel yönetimlerin, mimarların üzerinde durması gereken bir konu. Toprakla temasımızı kesmememiz, doğaya saygılı olmamız gerektiğini bir kez daha anladık. Zannedersem bundan sonra herkes şapkasını önüne koyup bütün bu pandemi sürecini değerlendirerek yeni çalışmalar yapacaktır” dedi.
Pandeminin bütün meslek dallarını etkilediğini ve birçok insanların işsiz kaldığını ifade eden Gümüş, “Mimarlarımız bu süreçten etkilendi. Belediyelerden bir ayda geçen ruhsatlarımızın süreleri uzadı. Yatırımlar durdu. Zaten bir kriz vardı. Mesleğimizi etkileyen şeyler odamızı da etkiliyor. Odamızın ayakta durmasa için üyelerimizin odaya gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
Geçen yıllara oranla 2019 yılında proje sayısının yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Başkan Gümüş, “Geçen sene bizim odadan 400 gibi bir proje geçmiş. Geçen yıl 55 tane büro tescilli meslektaşımız vardı. Bize bazı arkadaşlarımız projelerini getirirken, bazıları ise getirmiyor. Ama her ay belediyelerden bize ruhsatlarla ilgili rapor geliyor. Oradan gelen envanteri de çıkardığımızda 400 gibi bir sayıya ulaştık. Bu da ortalama 1 mimara 8 proje düştüğünü gösteriyor. Bir mimara yılda ortalama 8 projenin düşmesi yaşamımızı devam ettirmemiz için çok zor, kötü bir rakam. Ondan önceki yıl 2 katıymış, gün geçtikçe sayı düşüyor” dedi.
81 ilin hepsinde dikey ve yatay mimarinin aynı anda uygulanamayacağını söyleyen Gümüş, “Hangi ile hangi mimari uygunsa onu yapmak lazım. Bunun dengesini kurmak lazım. Meslek odalarını, şehir plancılarını işin içine koyacaksınız. Diyelim ki burada 50 kat fazla ama İstanbul için, İzmir için belli bölgelerde 50 kat olabilir. Şehir planlamasında en az 50 yıl planlamak gerekiyor” dedi.

Sadece Manisa merkez ilçeler için değil bütün ilçeler için bütünsel bir imar çalışmasının yapılması gerektiğini kaydeden Gümüş, “17 ilçeyi bırakın Şehzadeler’de, Yunusemre’de farklı farklı uygulamalar var. Manisa’nın kendi iklimine, coğrafyasına göre büyükşehrin bir yönetmelik hazırlaması lazım. 17 ilçede de farklı uygulama olmaması lazım. Bu konuda da taleplerimizi sürekli dile getiriyoruz. İmar konusunda en problemli iki ilçe Şehzadeler ve Yunusemre. Bu çözülmesi gerekiyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER