Kadın Acil İhbar Sistemi Olan (KADES)'in Yeri ve Önemi
GÜNDEMİçişleri Bakanlığının Proje sahipliğini yaptığı 24 Mart 2018 de test aşamasına başlanılan tek tuşla yardım KADES uygulamasına bu güne kadar 620 829 kişi indirdi.
BM Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım'ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının Anıttepe Yerleşkesi'nde, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.
Toplantının açılışında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, aile içi ve kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın kanayan yarası olduğunu ifade etti.
2015 yılında 81 il merkezinde kurulan "aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele büro amirlikleri"ni 31 Ocak 2020'de aldıkları bir kararla ilçe düzeyine genişlettiklerini ifade eden Bakanı Soylu, Türkiye genelinde 1086 şube müdürlüğü ve amirliği kurulduğunu kaydetti.
Sorunun çözümüne katkı sağlaması için KADES uygulamasını devreye aldıklarını ve yaygınlaştırmak için de gayret gösterdiklerini vurgulayan Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bir panik butonu gibi çalışan bu uygulamayı (KADES) bugüne kadar indiren kişi sayısı 620 bin 829'dur, inancım odur ki, biz en yakın zamanda, bu hafta vesilesi ile bu rakamı 1 milyona çıkaralım.
İçişler Bakanı Soylu altını çizerek bugüne kadar uygulamanın hayata geçişinden itibaren KADES'e gelen ihbar sayısı azımsanmayacak derecededir. 48 bin 686 ihbar gelmiştir. Bu ihbarlara varış süresi 4-5 dakikadır. Yaklaşık 24 bin aile içi ve kadına yönelik şiddet olayına KADES sayesinde müdahale edilmiş ve olası bir can kaybı veya şiddet olayı engellenmiştir. dedi.
İçişler Bakanı Soylu uygulamanın eğitimininin Polis ve jandarma olmak üzere toplam 234 bin 815 kolluk personeline 2018'den itibaren verilen aile içi ve kadına şiddet konulu eğitimlerin sürdüğünü dile getiren Soylu, "aile içi ve kadına karşı şiddet olay kayıt formu"nun güncellenmesi ve yenilenmesi çalışmalarında da sona geldiklerini bildirdi.
Soylu, 15 ildeki elektronik kelepçe uygulamasının Türkiye geneline yaygınlaştırılması için çalışmaların da sürdüğüne dikkati çekti.
Rakamlar konusunda kendilerine itimat edilmediğini ve gazete haberlerinden toplanan rakamların karışıklığa neden olduğunu aktardı.
Son 5 yılda yaşanan kadın cinayetlerini paylaşan Bakan Soylu,2016'da 304, 2017'de 353, 2018'de 279, 2019'da 336 kadının öldüğünü kaydederek, "20 Kasım itibarıyla da 234 kadın, aile içi ve kadına yönelik şiddet kapsamındaki cinayetlerde hayatını kaybetmiştir." diye konuştu.
Bu konuda herhangi bir mazeretin arkasına saklanılamayacağının ve sorumluktan kaçınılamayacağının altını çizen İçişleri Bakanı Soylu, "O kadınlar ve çocuklar, insanlığa emanettir. Açmadığımız bir telefon, bakmadığımız bir mesaj, önemsemediğimiz bir uyarı, Allah korusun bir cana mal olabilir. Hayat boyu taşınacak bir sakatlığa yol açabilir. Bunu asla unutmayın." diye konuştu.
Bakan Soylu, tüm birimlerin seferber olmasını, topyekün bir şekilde bu meselenin çözülmesi için gereken iradenin ortaya konulmasını istedi.
İlginizi Çekebilir