DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikasından Eylem
GÜNDEMDİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Termokar Isıtma Soğutma ve Klima Sistemleri’nde çalışan 285 işçiden 35’inin ücretsiz olarak izne ayrılmasına tepki gösterdi.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Termokar Isıtma Soğutma ve Klima Sistemleri’nde çalışan 285 işçiden 35’inin ücretsiz olarak izne ayrılmasına tepki gösterdi.
15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Chp Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca’nın destek verdiği eylemde açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, ücretsiz izni işçiyi cezalandırmak için kullandırmaktan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
Manisa’nın işverenlerin yasa tanımadan faaliyet gösterdiği bir kent olmayacağını belirten Serdaroğlu, “Manisa’da işverenler salgında ücretsiz izin uygulamasını işçileri cezalandırma yöntemine çevirmiş durumdadır. Sanayide pek çok işletme işçileri keyfi bir biçimde izne yollamakta, bu şekilde hem fesih yasağını delmekte, hem de ücretsiz izin uygulamasını istismar etmektedir.
Onlardan bir tanesi sendikamızın örgütlendiği Termokar işyeridir. Bu işyerinde sendikamız 2018 yılında örgütlenmiş, yasanın aradığı çoğunluğu sağlayarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan toplu iş sözleşmesi için yetki belgesi almıştır. Ancak işverenin sendikalaşmayı önlemek için başından bu yana gösterdiği çaba işçilerin sendikal haklara erişimini geciktirmiştir. İşyerinin sendikal yetki mahkemesi lehimize sonuçlanmış, şuan anda Yargıtay aşamasının sonuçları beklenmektedir. Termokar’da işveren son olarak işçilerin sendikalaşmasını kırmak için ücretsiz izin uygulamasına başvurmuştur dedi.
Bu girişim hukuksuzdur. İşler durma noktasına gelmemişse ücretsiz izin uygulanamaz. Ayrıca göçmen işçileri kullanmaya kalkmaktadır. Çok sayıda göçmen işçi alınmıştır. Bu işçiler son derece güvencesiz, korumasız durumdadır. Örgütlenmemeleri ve sendikaya üye olmamaları konusunda büyük bir baskı görmektedirler. Göçmen işçilerin sendikasızlaştırma aracı olarak kullanılması hem insanlık dışı bir uygulamadır hem de yasalara aykırıdır.
Biz bu konuda Manisa Valiliği GÖÇ İdaresi Başkanlığına gerekli girişimlerde bulunduk. Devlet kurumları patronların istismarlarına payanda olmamalı, önüne geçmelidir. Göçmen işçilerin sendikalaşmasının önü açılmalıdır. Birleşik Metal-İş Sendikası göçmen işçileri de Türkiye işçi sınıfının parçası olarak görmektedir. Mücadelemize devam edeceğiz”ifadeleri belirtti.
İlginizi Çekebilir