Ataseven Vakıf Haftasını Kutladı
GÜNDEMİzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven, 10-16 Mayıs “Vakıf Haftası” nedeniyle 2021 yılı için bu tarihlerde gerçekleştirilecekleri açıklamayı yaptı.
Bu yıl ki vakıf haftası dolayısıyla İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Her yıl gerçekleştirdiğimiz vakıf haftamızı, 10-16 Mayıs 2021 tarihleri arasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sosyal medya ve iletişim araçları vasıtasıyla kutlayacağız. Bu yıl ki vakıf haftamızın teması “Şefkat ve Merhamet” üzerine olacak. Bizler “şefkat ve merhamette”, “iyilik ve takvada”, “hayır ve yardım yapmakta” hiçbir menfaat ve çıkar gözetmeksizin adeta birbirleriyle yarışan, vakıf kültürünü tam manasıyla yaşamış ve yaşatmış olan ecdadın mensuplarıyız.
Vakıflar İnsanlık Mirası.
Ecdadımızdan bizlere miras kalan vakıf kültür mirasını yaşamak ve yaşatmak, bu mirası gelecek nesillere bırakmak için gecemizi gündüzümüze katarak mesai mefhumu gözetmeksizin var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu anlayış üzerine çalışmadığımız takdirde büyük bir vebal altına gireceğimizin, bunun hesabını ise asla veremeyeceğimizin bilinci ve şuuru içerisindeyiz. Ecdadımızdan bizlere miras kalan vakıf medeniyetinden anladığımız şudur. Kişinin adeta kendisini insanlığa vakfetmesi, iyilik ve takvada yarışması, şefkat ve merhamet üzerine olmasıdır. Tarihimizin önemli işaret taşlarından olan vakıflarımızın tekrardan modellenmesi gereken bir insanlık mirasıdır.
Günümüzde artan sosyal sorunlar, yalnızlaşan insan, çirkinleşen kentlerle ilgili ne yapılabilir sorusunun cevabı, vakıf kültürümüzde gizlidir. Aynı zamanda vakıflar, garip gurebayı, fakir fukarayı, kimsesizi, yolda kalmışı düşündüğü gibi, diğer canlıları da düşünüp merhamet ve şefkatini esirgememiştir. Belki de yöremizden verilecek en güzel örnek İzmir Ödemiş’te Kurulu leylek vakfıdır. Bu ve benzeri vakıflar insanın doğayla iç içe olması, diğer canlıları da koruma altına alması şevketini esirgememesinin insani bir göstergesidir. Bu duygu ve düşüncelerle Vakıf haftamızın hayırlara vesile olmasını canı gönülden tebrik ediyorum.
Menfaat Gözetmeksizin.
Hiçbir menfaat gözetmeksizin iyilik ve takvada yarışan, şefkat ve merhamet üzere olan, kendisini insanlığa vakfeden vakıf gönüllülerine selam ve saygılarımı sunar, bir sonraki Vakıf haftasında bütün çalışanlarımız ve hizmet sevdalısı gönül dostlarımızla birlikte olmayı Allah Teala’dan dua ve niyaz ediyorum”. Vakıf medeniyetinin önemine dikkat çeken Ataseven, insanlık ve canlılar için Osmanlı’da kurulan vakıflardan bazılarının isimlerini sıralayarak açıklamasını tamamladı;
1889 – Leylek Vakfı
1470 – Duvar ve Sokak Temizliği Vakfı
1483 – Meyve Ağaçları Diken Vakıf
1496 – Köprüleri Sellerin Zararından Koruyan Vakıf
1574 – At Vakfı
1588 – Van Gölünde Acil Yardım Gemisi Dolaştıran Vakıf
1594 – Herkese Meyve Vakfı
1708 – Borcundan Dolayı Hapse Düşenlere Yardım Vakfı
1730 – Nefes Vakfı
1756 – Misafirleri Ağırlayan Vakıf
1780 – Helva Dağıtan Vakfı
1818 – Pabuç Parası Veren Vakıf
1837 – Suyu Soğutan Vakıf
1846 – Kayıkçı Hamal Dostu Vakfı
1860 – Suyu Çoğaltan Vakfı
1903 – Dinlenme İçin Bahçe Vakfı
İlginizi Çekebilir